Tribe stories

Merel: “Het voelt goed om positief bezig te zijn en te zoeken naar oplossingen voor een duurzame wereld.”

Het verhaal van Merel

Ik zit vaak in de trein. Ik vind het bizar om te zien hoeveel mensen dan in hun telefoon gedoken zitten. Je hebt gewoon nooit meer spontane gesprekken. Gewoon even wat kletsen, dat mis ik. Ik word soms best wel verdrietig van hoe individualistisch onze samenleving is.

Prestatiedruk

Mijn eerste studiejaar was intens. Ik moest een bepaald aantal studiepunten halen, anders mocht ik niet verder met de opleiding. Hierdoor ervaarde ik een mega prestatiedruk. Ik  was zo gefocust op mijn studie dat ik weinig tot geen tijd maakte voor de leuke dingen. Dat voelde als een druk. Dan dacht ik steeds maar van  ‘je moet nu wel plezier maken hé, dit is je studententijd.’

Doorgeslagen

Daarnaast zat ik veel op social-media. Ik stond constant áán en zat echt uren op WhatsApp. Het ging maar door en door en vond dat ik op alles en iedereen moest reageren. Op Insta vergeleek ik mijzelf met iedereen. Ik volgde modellen, wilde het perfecte lichaam en ging daarom minder eten – ik sloeg er best in door. Piekeren over de toekomst werd mijn staat van zijn. Als ik de gevolgen van klimaatverandering zag, implodeerde ik.

Het ging dus al niet al te best me toen de coronacrisis uitbrak. Ik zat heel veel alleen op mijn kamer. Er was niets meer om me op te verheugen of om naar uit te kijken. Ook kon ik me totaal niet meer focussen op mijn studie. Daar voelde ik me dan weer enorm schuldig over. Mijn vriendje zag ik als ik geluk had, 1x per week. Ik durfde met hem niet te praten over mijn onzekerheid en sombere gedachten. Het moet nú leuk zijn dacht ik dan. Na een aantal maanden kwam ik amper mijn bed uit. Studeren en colleges volgen deed ik in bed. Ik maakte niet meer schoon, vergat te eten…. en kreeg ondertussen (zo weet ik nu) een burn-out.

Hulp vragen

Het duurde vrij lang voordat ik psychische hulp vroeg en ook kreeg.En heel eerlijk worstel ik nog met angst en prestatiedruk. Dit delen met vrienden helpt, en ik voel me steeds een beetje beter. Samen met mijn vrienden hebben we ons aangesloten bij een klimaatbeweging. Het is een toffe community waar ik me veilig en fijn voel. Je kunt je zorgen tenminste daar met elkaar delen.

Het voelt goed om positief bezig te zijn en te zoeken naar oplossingen voor een duurzame wereld. Daar put ik mijn kracht en mijn hoop uit. En dat helpt echt.

– Merel, 21 jaar

Download onze Gap Year Brochure

In onze brochure vind je alle informatie die je nodig hebt