Voor Ouders

Gap Year - Tribe Called Now

Ontstaan van de Tribe

Het verhaal van Rosemarijn Moen

Het idee om zélf een tussenjaar te ontwikkelen ontstond toen mijn eigen zoon, Luuk van 18 jaar, een half jaar naar San Diego ging om Engels te leren. Hij verbleef op een campus, had in de ochtend Engelse les en was daarna vrij om te doen wat hij wilde, en dat voor 6 maanden.

het was uiteindelijk een enorme teleurstelling. Luuk moest deze vrijheid helemaal zelf invullen en betalen. Alles was exclusief. En omdat alles zo duur was kwam er van avonturen beleven weinig terecht. Hij zat op een prachtig continent, maar is niet veel buiten de campus geweest. Chillen, slapen en ‘niets’ doen was het
resultaat.

DIT KAN ANDERS

Natuurlijk heeft hij vrienden gemaakt en toch de tijd van zijn leven gehad. ‘Mama dit kan zó anders!’, zei hij regelmatig als ik hem aan de telefoon had. En zo bracht Luuk mij op een idee…

ONDERZOEK

We zijn met jongeren onderzoek gaan doen om dit idee verder te kunnen ontwikkelen. De doelgroep was laaiend enthousiast en we draaiden, datzelfde jaar nog, een prachtig pilot-jaar. We stelden elkaar uitdagende en kwetsbare vragen, zoals: Welke vaardigheden en competenties vinden jullie belangrijk om in deze tijd te ontwikkelen? Wat zijn jullie verlangens en worstelingen? Waar dromen jullie over? Welke zorgen hebben jullie? Hoe kijken jullie naar de toekomst en de wereld? Etc.

DOOR EN VOOR GEN Z

En wat bleek unaniem voor iedereen het allerbelangrijkste? Samen met vrienden een pure connectie beleven. In echtheid, zonder schermpjes, de wereld ervaren en met elkaar in contact zijn. Samen ontdekken, durven en doen. ‘Tribe Called Now’ is onze missie geworden.

“Behind every young child who believes in him or herself is a parent who believed first.”

Wat betekent het om generatie Z te zijn?

WIE IS Generatie Z?

Het is een pragmatische generatie, van aanpakken en gewoon doen. Maar toch zijn deze jongeren, psychisch kwetsbaarder dan vorige generaties. Wereldwijd blijkt uit diverse onderzoeken dat deze generatie het mentaal moeilijk heeft. Hoe komt dit? Wat heeft deze generatie van ons nodig? Hoe kunnen we ze helpen?

WAT HEEFT HEN GEVORMD?

Als generatie Z nog in de luiers zit, breekt een nieuw millennium aan. Er heerst dan nog een vrij optimistische stemming. Maar die slaat snel om. Ze zien hun ouders bezorgd voor de TV zitten, en zien vliegtuigen in twee torens vliegen, 9/11. Voortdurend horen ze gesprekken over dreiging, grote conflicten en terrorisme. In deze periode maakt generatie Z langzaam kennis met de wereld. In 2007 raken de banken in de problemen. Dit begint in de Verenigde Staten, waar veel huiseigenaren, hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Deze kredietcrisis verspreidt zich wereldwijd als een olievlek. Ook deze zorgen, horen en zien zij om zich heen. Banken vallen om. Hun ouders of vrienden van hun ouders gaan ineens failliet. Zelfs onze V&D haalt het niet. Kortom deze generatie leert dat niets zeker is in het leven en dat alles zomaar uit elkaar kan vallen.

Prestatiedrang

Ze willen zekerheid en besluiten het leven in eigen hand te nemen. Ik moet het zelf doen. Ik moet zelf aan de bak. IK MOET!
Alleen zo krijg ik zekerheid en maak ik kans op een goede baan. Streven naar het hoogst haalbare begint al op de basisschool. Ouders willen graag dat hun kind bij de beste van de klas zit. Bijlessen worden na schooltijd ingezet om hoge cijfers te halen. De zenuwen voor de Citotoets lopen op. ‘Hard werken en je best doen!’ Lukt dat niet, dan voelt dat als persoonlijk falen voor deze kinderen. Het is daarom, dat veel van jullie, bewust of onbewust, hebben ingezet op succes. ‘Je moet werken.’ ‘Succesvol worden.’ ‘Je kunt je eigen succes creëren.’‘ ‘Daar moet je hard voor knokken.’ Je moet alle kansen die voorbij komen grijpen.’ Komt het wellicht hierdoor, dat de angst om te falen zo groot is bij generatie Z? Wat kan hun welzijn dan wel ondersteunen? Meer uit het hoofd en de wereld ervaren met hun handen en hart. Optrekken met leeftijdgenoten, plezier en op avontuur gaan.

Generatie Z: de piekergeneratie

Door veel te piekeren ontstaat er een toename van angst is bij deze jongeren. De angst om niet te voldoen aan de verwachtingen. Ze vergelijken zichzelf ook nog eens voortdurend met prestaties van anderen wat nog meer stress geeft. Het leven lijkt wel één grote competitie.

CURLINGOUDERS

Curlingouders zijn ouders die het liefst alle obstakels, die kinderen mogelijkerwijs in het leven kunnen tegenkomen, zelf van de baan vegen om te voorkomen dat hun kinderen tegen pijn en teleurstellingen aanlopen. Kinderen leren juist leren door vallen en opstaan. Daar wordt hun karakter sterk van en daar ontwikkel je een gebalanceerde persoonlijkheid mee. Ouders die succesvolle kinderen in de wereld proberen te zetten, creëren dikwijls onzekere en bange kinderen.

CORONACRISIS

Dan breekt corona uit. Geen perspectief en geen sociale contacten. Het resulteert in nog meer eenzaamheid, depressiviteit, en angst. Jongeren hebben elkaar als spiegel nodig om te ontdekken waar hun interesses liggen, waar hun vaardigheden liggen en wie ze zijn.

Gap Year - Tribe Called Now

SOCIALE MEDIA

Generatie Z is de eerste generatie die volledig opgroeit in een gedigitaliseerde wereld. Een wereld zonder internet en sociale media kennen zij niet. Continue bereikbaar, 24 uur per dag. Uren op Whatsapp, het gevoel hebben overal op te moeten reageren, ze staan constant áán! Ze zien voortdurend verhalen en foto’s van andere voorbijkomen. Etalagegedrag vliegt ze om de oren. ‘Kijk eens wat ik eet, drink, draag, met wie ik ben, of waar ik heen reis’. Dit gedrag is ‘IK’ gedreven en gaat constant over wat Ik wil delen en wat Ik wil laten zien aan de wereld. Er is weinig gevoel van saamhorigheid en wij. Hierdoor voelen veel jongeren zich afgesneden, leeg en moe, na een dag scrollen op hun telefoon. De paradox van deze generatie is dat ze enerzijds eenzaam zijn en aan de andere kant voortdurend in een digitale groep leven. Maar het echte één op één contact, wat het meest verdiepende contact is, hebben ze veel minder ervaren dan de vorige generaties.

KWETSBAAR DURVEN ZIJN

We leren heel goed hoe we met elkaar ons succes delen. Helaas leren we minder goed om het met elkaar te hebben over onzekerheid en onze kwetsbaarheid. Dit zet je vooral niet op je Snapchat of Instagram.Dankzij deze schijnwerkelijkheid, lijkt het met iedereen geweldig goed te gaan.

KLIMAATCRISIS

De grootste angst is misschien wel de klimaatcrisis. Generatie Z is de eerste generatie, die tijdens hun volwassen leven de gevolgen van klimaatverandering gaan ervaren. Eco-angst is het gevoel medeplichtig te zijn aan de vernietiging van de aarde.
Een serieuze psychologische aandoening waar op dit moment veel jongeren mee rondlopen.

Lees verhalen en bekijk reizen